Imeldaziekenhuis primeur : 'Preventieve borstamputatie met nieuwe techniek, geen borstlitteken meer'
Primeur in België: Preventieve borstamputatie zonder borstlitteken in Imeldaziekenhuis Bonheiden.
Voor het eerst in België werd een preventieve borstamputatie zonder borstlitteken uitgevoerd. Deze eerste endoscopische tepelsparende mastectomie met reconstructie door middel van prothesen werd uitgevoerd door dokter Nele Roggen samen met dokter Jan Baekelandt in het Imeldaziekenhuis Bonheiden.
Bij deze ingreep werd via een kleine insnede in de oksel al het borstklierweefsel verwijderd en onmiddellijk gereconstrueerd door middel van prothesen. Maandag 14 oktober werd voor het eerst in België een geslaagde preventieve borstamputatie uitgevoerd waarbij slechts een kleine insnede in de oksel werd gemaakt.
Via deze kleine incisie van slechts vier centimeter werd endoscopisch al het borstklierweefsel verwijderd en onmiddellijk gereconstrueerd door middel van prothesen. Het vernieuwende ligt in de minimaal invasieve benadering via een kleine insnede in de oksellijn. Hierdoor ligt het litteken niet ter hoogte van de borst maar onder de oksel en is ze dus bijna niet zichtbaar.
Tepel en huid worden gespaard en een prothese wordt geplaatst.
De doelstelling is een optimaal esthetisch resultaat dat oncologische verantwoord is. “Deze nieuwe operatietechniek kent meerdere voordelen voor de patiënt,” vertelt gynaecoloog Nele Roggen van het Imeldaziekenhuis.
“De patiënte is sneller mobiel doordat de reconstructie gebeurt met prothesen en niet met eigen weefsel. Ook de hospitalisatieduur is aanzienlijk korter en patiënten kunnen sneller terug aan het werk. Ook niet onbelangrijk is het esthetische voordeel; het litteken is bijna niet zichtbaar, enkel met armen opgeheven. Deze innovatieve techniek kunnen we aanbieden als alternatief voor de gangbare operatie met lichaamseigen weefsel voor patiënten die een sneller herstel verkiezen en geen zichtbaar litteken op de borst wensen.” aldus dr. Roggen.
Borstkanker kent een hoog aantal nieuwe gevallen per jaar, zeker ook binnen de Vlaamse populatie.
Er is een toename in kennis van genetische mutaties die het risico op borstkanker sterk verhogen. Maar ook zonder gekende genetische factor, hebben bepaalde patiënten een sterk verhoogd risico op basis van hun familiale voorgeschiedenis. Daarom worden frequent preventieve borstamputaties uitgevoerd.
“Op onze dienst, waar het comfort van onze patiënten centraal staat, bieden we steeds de minst invasief mogelijke technieken aan. Met deze nieuwe techniek, kunnen we geselecteerde patiënten een preventieve heelkundige ingreep aanbieden waarvan ze sneller herstellen en minder zichtbare littekens aan overhouden,” benadrukt gynaecoloog Jan Baekelandt.
Deze techniek is reeds gekend in het buitenland maar werd nu ook voor het eerst in ons land uitgevoerd in het Imeldaziekenhuis Bonheiden.
Om deze ingreep aan te leren volgde Nele Roggen verscheidene buitenlandse opleidingen onder andere in Montpellier en Barcelona. De grote 2/2 tevredenheid van patiënten in buitenlandse centra wakkerde het enthousiasme aan om deze techniek ook voor patiënten in het Imeldaziekenhuis te kunnen aanbieden.
Eén week na de ingreep stelt de patiënte het goed: “De 44-jarige dame die de ingreep onderging is zelfstandige en koos bewust voor deze ingreep. Ze vroeg een huid- en tepelsparende operatie en hoopte zo snel mogelijk opnieuw aan het werk te kunnen gaan. Normaal gaan patiënten twee dagen na deze ingreep naar huis. Omdat het de eerste keer was dat we de ingreep hier uitvoerden, volgden we alles iets langer van dichtbij op en ging mevrouw op de vierde dag naar huis. Ze stelt het goed en is zelfs al terug aan het werk.” sluit dr. Roggen af. Foto Imeldaziekenhuis Bonheiden
Imeldalaan 9, Bonheiden, België